OZWEB

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 

Steigen

Som mål for denne etape sætter vi de 4 til 8000 år gamle helleristningerne af blandt andet rensdyr.ved Tømmerneset ca. 280 km nord for Mo I Rana. 

Fra Saltstrømmen følger vi Rv 17 mod nord til Vej 80, herfra mod Fauske, hvor vi igen møder E6 som følges nordpå til Tømmerset. Vi køre igennem 13 tunneler med en samlet længde på 25.320 meter

 

Rasteplads

Sommeren er omsider kommet til Norge. Samspillet mellem bjerge og fjor, gør turen langs vej 80 til en rigtig god oplevelse, og man burde måske bruge mere tid her, men der langt til Nordcapp endnu.  Fra Fauske køre vi på E6 nordlig retning
Godt middagstid kommer vi til en rasteplads midt i mellem to tunneller. Vi har været her flere gange siden begyndelse af 90’erne. Det har hver gang været en meget velholdt plads, med fin udsig over fjorden. Det kan man ikke rigtig sige om den i dag, pladsen var stærkt tilgroet, og udsigt var der ikke noget tilbage af, medmindre man pressede sig igennem de tætte busklignede træer, ud til kantet af det næsten lodrette fald ned til fjorden.  Det er sørgeligt, at nu hvor der ikke længere betales for at køre igennem tunnelerne, at sådanne faciliteter ikke vedligeholdes bedre.

Steigen galleri 1

 

Helleristninger i Sagelven

Sidst på eftermiddagen kommer vi til helleristningerne i Sagelven ved Tømmerneset.

Disse stenaldertegninger regnes for at være omkring 4-8000 år gamle og er slebet ind i klippen. Tegningen forestiller 2 rensdyr i fuld størrelse, dele af tegningen mangler og det er formodentlig tidens tand der har eroderet disse dele væk.

Indtil sommeren 1907 har tegningerne været gemt i århundrede under et mosdække, men under en tømmerflådning på Sagelven, falder en mand på klippen og river moslaget med sig i elven hvor ved tegningerne igen bliver synlige.

Steigen galleri 2

 
Laksetrappe
I dag er Sagelven næsten tørlagt ved helleristningerne, da vandet opdæmmes og bruges til elektrisk kraft. Af hensyn til Laksene er der bygget en meget lang laksetrappe.
 

Natur-camping

På en infotavle ser vi noget om Steigen området, og en norsk turist fortæller at vi ikke vil fortryde en tur derud. Vi vælger at køre der ud og se på den natur-camping der skulle komme ca. 1 km efter den 8 km lange tunnel der føre derud. Pladsen ser meget lovende ud og kort efter holder vi 4 – 5 meter fra stranden, og med den flotteste udsigt over fjorden, som vi kunne drømme om, og som det viser sig senere, ikke mindst til midnatssolen.

 

Midnatssol

Efter at have nydt midnatssolen og en god nats søvn bruges formiddagen til afslapning.

Steigen galleri 3

 

Batterie Dietl

Over middag køre vi til Engelayø hvor vi blandt andet vil kikke på et bunkermuseum.

Batterie Dietl - var et af Europas største kystnære fæstningsanlæg fra 2. verdenskrig. Tre af verdens største kanoner kunne skyde granater med en diameter på 40.6 cm. Batterie Dietl blev bygget på Engeløy i Steigen for at bevogte søvejen til Narvik, hvorfra jernmalm fra Sverige blev sendt til den tyske våbenindustri. Anlægget minder meget om det man kan se i Hanstholm. Det er samme type kanoner, men i Danmark var granaterne kun 38 cm.

Der var en meget fin guidet tur i museumsbunkeren, hvor bunkeren funktioner blev gennemgået. I dag er bunkerområdet delvis overgroet, og det syner ikke længere så voldsomt i naturen.

Ved spisetid blev vi overrasket af et kraftig tordenvejr, og det var oversag til at vi ikke så meget til midnatssolen i dag.

Steigen galleri 4