Bustur til Rusland den 15. juli 2000.

Det område vi skal besøge er den nordligste del af Kolahalvøen, der i dag også kaldes Barents Regionen, opkaldt efter havet som det grænser op til.

I området har der igennem tusinde år været kontakt og handel, men efter revolutionen i 1917 lukkede Rusland grænsen og indtil 1990 var stort set al forbindelse mellem Skandinavien afbrudt.

I januar 1993 undertegnes " Kirkeneserklæringen ". Aftalen fastlægger organisering og arbejdsformer for for samarbejdet i området hvor Nordisk Ministerråd har fået særskilt observatørstatus.

Samarbejdet har betydet at der officielt er åbnet 3 grænseovergange, en i Norge og to i Finland. Det har betydet at samfærdsel og  handel er ved at komme i gang, selv om det går meget langsomt. Norge har forsøgt at få tempoet sat op, ved at betale for anlægsopgaver på den russiske side.

Regionen er meget rig på skov, mineraler, og olie og gas forekomster ude i havet. Kun en meget lille del af resurserne udnyttes i dag, da industriproduktionen i de seneste år er gået tilbage med 35 - 40 %. 

Området er ret tyndt befolket, og koncentreres omkring byerne hvor der i Murmansk bor næsten en halv million menneske. Folketallet er faldende og det menes at værre faldet med  40 - 50 tusinde inden for de seneste par år.

Miljøproblemerne er enorme, ved Murmansk er det radioaktivitet og ved Nikel, som vi skal besøge, er det svovlforurening, og dermed sur nedbør der er skyld i omfattende skovdød. Nikkelminen ved fabrikken var rimelig svovlfattig, men da den løb tør, importerede fabrikken nikkelmalm udefra med et meget højt svovlindhold.

Fremtiden for området ser ikke opløftende ud. Infrastrukturen er svagt udbygget, og voldsomt nedslidt. En udbedring af den eksisterende infrastruktur vil løbe op i så enorme beløb, at ingen i dag ved hvorfra disse skal komme. Alle prognoser viser derfor at levestandarten er faldende og udvandringen fra området vil øges i årene frem. 


Ruslandsturen. Klokken er næsten 8:00 og folk mødes ved indkørslen til campingpladsen for at komme med busserne.

 

Ruslandsturen. Told og paskontrollen hvor der blev meget lang ventetid, især for den sidste bus.

 

Ruslandsturen. Busserne ankom til grænsekontrollen kl. 9:00 og sidste bus køret fra grænsekontrollen 13:10 godt 4 timer senere.

 

Ruslandsturen. Det var ret varmt at side i busserne, så det var rart at komme ud og strække benene.

 

Ruslandsturen. Den sidste bus er nået til hotellet hvor maden vist havde stået parat nogen tid.

 

Ruslandsturen. Der er dækket flot op og der serveres tre retter mad.

 

Ruslandsturen. Forretten er noget salat med kødpålæg og brød.

 

Ruslandsturen. Næste ret var en varm suppe.

 

Ruslandsturen. Ind i mellem måtte der skylles med vodka.

 

Ruslandsturen. Hovedretten var en slags wienersnitelser med kartofler og sovs.

 

Ruslandsturen. Alle er vist ved at være mætte.

 

Ruslandsturen. Til sidst en skål i vodka for Nordkapp turen.

 

Ruslandsturen. Middagen er indtaget og der er knap to timer til at kikke på Nikel by.

 

Ruslandsturen. Hotellet hvor vi spiste.

 

Ruslandsturen. På vej mod kulturhuset stod denne hvide skulptur.

 

Ruslandsturen. Til venstre er der tilsyneladende revet en bygning ned og i forbindelse med denne har dette faldefærdig skur været en forretning.

 

Ruslandsturen.  Et af de større vejkryds i Nikel. Der kørte biler på gaderne men meget få.

 

Ruslandsturen. Et kik op ad gaden til venstre.

 

Ruslandsturen. Kulturhuset med skulptur i noget halvblankt metal over indgangen.

 

Ruslandsturen.  Lige foran pladsen til kulturhuset ser vi til venstre op af en gade. Det var ikke let at se hvad der var gade og hvad der var kulturplads.

 

Ruslandsturen. Til venstre for kulturhuset ses et mindesmærke.

 

Ruslandsturen. Hovedgaden set fra kulturhusets trappe.

 

Ruslandsturen. Denne forretning var vist nok den eneste der havde noget, der lignede synlig reklamer.

 

Ruslandsturen. Forretningerne kunne ikke ligefrem kaldes supermarkeder, undtaget på spiritus området. 

 

Ruslandsturen.  Udbudet i forretningen er ikke voldsom stort, men de fleste daglige fornødenheder se ud til at være her.

 

Ruslandsturen. Sådan ser forretningen ud udefra. Forretningsvinduer går man ikke op i her.

 

Ruslandsturen. I denne gule bygning, ligger der 7 - 8 forskellige forretninger, men udefra er det meget vanskeligt at se hvad de handle med.

 

Ruslandsturen. Vi er her i en forretning der minder meget om isenkræmmer butik. De hårde hvidevare som ses til højre, kostede omregnet næsten det samme som hjemme. Til venstre ses kassedamen, som oftest sider midt i forretningen, her betales varen inden den udleveres.

 

Ruslandsturen.  Isenkrambutikken havde denne flotte hylde med krystalglas, til meget rimelige priser.

 

Ruslandsturen.  Bag den gule bygning, hvor hele stuetagen udgjorde forretninger lå dette " udhus " som nok mest solgte øl og spiritus. 

 

Ruslandsturen. Umiddelbar ser det ud som der er revet en boligblok ned her, og til venstre er der opført en helt ny forretning. På første sal var der tøjbutik og i stuetagen noget der lignede kolonialbutik.

 

Ruslandsturen. I vejkrydset går vejen fra hotellet til kulturhuset, og længes fremme ses fabrikken som er byens eksistensgrundlag. 

 

Ruslandsturen.  Mod nordøst ser landskabet ret medtaget ud. Der ser ud til at være en ret omfattende skovdød, hvor også skovbrande har gjort sit til at lægge landskabet øde.

 

Ruslandsturen.  Nikkelfabrikken. 

 

Ruslandsturen.  Modsat fabrikken ses ned mod hotellet. 

 

Ruslandsturen.  Foran dette gamle hus, har der været anlagt noget der minder om en park, desværre er der ingen der har passet den.

 

Ruslandsturen.  Denne granitsøjle har sikker indgået i pakanlægget Inden arealet til højre herfor er blevet inddraget til busholdeplads.

 

Ruslandsturen.  Her ser vi ned af vejen mod grænsen og Norge.

 

Ruslandsturen.  Hovedgangen til hotellet. Udvendig ser det rimelig velholdt ud, men indvendig var der sparet en del på vedligeholdelsen.

 

Ruslandsturen.  Nogle af Nordkapp turens deltager venter på at bussen skal komme og samle dem op.

 

Ruslandsturen.  Turen går nu tilbage til grænsen.

 

Ruslandsturen.  På tilbagevejen mod grænsen pacers denne kirkegård, der er meget anderledes end det vi kender fra vores egen kultur.

 

Ruslandsturen.  Et tilbageblik mod Nikel by.

 

Ruslandsturen.  Hegnet til ingenmandsland øverste del er strømførende.

 

Ruslandsturen.  Tæt på grænsestation lå det mindesmærke for faldende russiske soldater.

 

Ruslandsturen.  Bussen venter her for at komme ind til pas og toldbygningen, herfra er der ca. 37 km til den Norske grænsestation. 

 

Ruslandsturen.  Passagerne i bussen foran er kommet igennem paskontrollen, og venter på at bussen får lov til at køre frem.

 

Ruslandsturen.  Vi er sluppet igennem grænsekontrollen, og pacere vagtstuen for soldaterne der passer bommen.

 

Ruslandsturen.  Endelig i Norge igen, grænsen er umiddelbart bag bilen, der ses midt i billedet.

 

Ruslandsturen.  Kirkenes camping efter en begivenhedsrig dag i Rusland.