1. Etape Kristinehamm - Sveg. 9. juli 2000

 

På denne første etape var turen tilrettelagt igennem Varmland og Dalarna øst om Siljansøen via Falun og Mora til Sveg . Alternativ kunne der vælges en lidt kortere vej vest om Siljansøen til Sveg  

Vælges ruten via Falun, ( RØD linie ) køres fra Kristinehamm mod nord af vej 64 til Filipstad, hvor der drejes til højre af Vej 63 til Kopparberg. I Kopparberg drejes til venstre af Vej 60 mod Ludvika og videre herfra til Falun. Her ligger en ca. 700 år gammel kobbermine, Falu Gruva, som er en af Sveriges meste berømte mine. Fra Falun køres mod Rättvik af vej 80, herfra mod Mora af vej 70. I Mora drejes mod nord af Indlandsvejen / vej 45 som vi skal følge helt til den Finske grænse.

Etapens længde ca. 446 km.  Køretid ca. 7 timer.         

Vælges alternativ rute ( BLÅ linie ) drejes fra vej 63 - (64) ca. 8 km nord for Filpstad af vej 242 (64) der mødes med Indlandsvejen / vej 45 ca. 37 km syd for Mora, herfra er der ca. 175 km. til Sveg. 

Etapens længde ca. 363 km.  Køretid 5 timer og 45 minutter.                

Om Indlandsvejen / vej 45 

Vejen er Sveriges længste vej. Den starter i Göteborg, og   løber midt igennem Sverige  op til den finske grænse ved Karesuando over en distance på 1702 km. Nordkapp deltagerne skal følge  Indlandsvejen fra Mora til Karesuando, en strækning på ca. 1200 km.

Vejen har en ret høj standard, og med forholdsvis ringe trafik. Lastbiler møder man få af, derimod  en del campingvogne og autocampere, men det er næsten aldrig et problem at overhale. Indlandsvejen er næsten overalt en god og bred vej, enkelte steder forekommer der støre eller mindre vejarbejder. Det svenske vejvæsen udgiver hvert år en brochure over større vejarbejder. 

Der er kun fornuftige hastighedsbegrænsninger. De fleste steder må man køre 90 eller 110 km/t i timen. I bymæssig bebyggelse er hastighedsgrænsen 50 km/t, men mange steder er vejen ført uden om bebyggelse, og her er hastighedsgrænsen kun nedsat på kortere strækninger ved af og til kørsel til bebyggelser.

Overalt er der er fine rastepladser, med skilte og vejledninger om det sted man befinder sig og brochurer. Selv de mest øde steder er der handicapfaciliteter, og butikkerne har næsten altid åbent.  Og med Allemandsretten, kan man overnatte næsten hvor som helst, hvis man ikke foretrækker campingpladserne. Alternativ kan man benytte "Stuga'erne" som næsten findes overalt og er en billig og nem overnatning. Medbring selv sengetøj.

 

Ca. 40 km syd for Sveg; vej 45 i Orsa Finmark ligger denne pragtfulde lille rasteplads.

 

Rastepladsen ligger ud til en mindre fos, som på grund af tømmerflådning er blevet dæmmet op og reguleret for dette formål.

 

Sveg Camping 9.juli 2000.
Udsnit af campingpladsen sidst på eftermiddagen.

 

Sveg campingplads kort før aftenmødet.

 

Aftenmødet i Sveg. Det var blevet fint vejr sidst på dagen, dog var temperaturen til lidt overtøj. 

 

Tommy orienter  om turens næste etape.

 

Dem der lå ud til elven kunne rigtig nyde denne smukke aftenstemning med springvand..

 

Eller den næsten spejlblanke elv.