OZWEB

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 

Saltstrømmen

Vores mål for denne etape var først at krydse polarcirklen ved E6, og forsøge at nå til Saltstrømmen, lidt syd for Bodø.Fra Storlia camping følges E6 til ca. 4 km syd for Rognan, hvor vi drejer af til vej 812 som følges til Risvej 17, hvorfra der er mindre end 1 km til Saltstrømme

 

Saltstraumen har den stærkeste tidevandsstrøm i verden. Op til 400 mil kubikmeter af havvand tvinger sig vej gennem en 3 kilometer lang og 150 meter bredt stræde hver sjette time, med vand hastigheder op til 22 knob, hvilket svare til godt 40 km/t. Den hvirvler en malstrøme op til 10 meter i diameter og 5 meter dybde, når strømmen er på sit stærkeste.

Saltstraumen er opstået for omkring to til tre tusinde år siden, som følge af en landhævning der ændere på landskabets udsende.

Den stærke strøm opstår når tidevandet forsøger at fylde Skjerstadfjorden. Højdeforskellen mellem havoverfladen og fjorden kan være op til 1 meter, rår strømmen vender, er der en periode, hvor strædet er sejlbar.

Strømmen er i dag berømt for de ekstreme gode fiske mulighedder der findes her, 

 

Polarcirkelcenteret

Det vejr vi manglede i går er kommet i dag. Allerede tidligt på formiddagen er der ca. 20 grader.  Efter en lille times kørsel møder vi polarcirklen.

Polarcirkelcenteret ligger ved E6 midt oppe på Saltfjellet i Nordland fylke og blev første gang  åbnet den 13. juli 1990 og befinder sig ca. 680 m.o.h.

I centeret finder man cafeteria som serverer mad fra Nord Norge, og der informeres om polarcirkelen, der er markeret i gemmen bygningen, samt en stor souvenirbutik, og det meste vil jeg kalde ”skrammel-souvenirer”

Man skal nord for polarcirkelen for at få mulighed for at se at se midnatssolen. 

Saltstrømmen galleri 1

 

Saltfjeld nationalpark

Turen ind over Saltfjeldet og nationalparken er meget flot og vi stopper også op for at nyde naturen.

Lidt syd for Rognan drejer vi af til vej 812 for at komme mod Saltstrømmen. Vejen er forholdsvis smal, og det er svært at finde steder at holde for at nyde naturen. Efter en lille kilometer på RV 17 holder vi ind på en rasteplads. Først da vi ser infotavlen bliver vi klar over at det Saltstrømme, der ligger lige foran os.

>Videoen viser den stærk indgående strøm i fjorden sidst på eftermiddagen.

 

Saltstraumen

Saltstrømmen, på norsk Saltstraumen, opstår på grund af tidevandet, der i løbet af 6 timer presser 372 millioner kubik meter saltvand ind eller ud, i gennem en 150 meter og 31 meter dyb passage. Hastigheden på strømmen kan komme op på 20 - 22 knop eller 40 km i timen over en strækning på ca. 3 kilometer. Der dannes store strømhvirvler der kan blive mere end 10 meter i diameter og flere meter dybe.

 

Saltstrømmen galleri 2

 
Lystfisker paradis
Saltstrømmen er også en af Norges bedste fiskepladser for lystfisker. Der findes rigtig mange forskellige fisk her, og det er ikke usædvanligt at fange fisk på omkring 20 kilo.
Klokken er nu omkring kl. 20:00 om aftenen og vi er gået en tur ud på broen for at se Saltstrømmen lidt fra oven.
 
Strømhvivler
Her er det blevet formiddag og vi er umiddelbart under broen på den nordgående side af broen,.omkrin kl 10:00..
Der er meget stærke og store strømhvivler meget tæt på kystlinjen. I den tid vi er der ser vi flere hvivler der nok er op til mere end en meter dybe og tre til fem meter brede.
Og som det nok fremgår af videoen, så larmer disse hvivler faktisk en hel del.