OZWEB

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 

Svartisen
 

På denne etape kommer vi tæt på Svartisen som vi gerne vil besøge, så derfor bliver det en relativ kort etape. Vi følger E6 fra Sandvik over Mo I Rana til Røssvoll, men da campingpladsen vi køre efter er lukket fortsætter vi 7 km af E6 til Storlia camping.

 

Svartisvatnet

Det dårlige vej er tilbage, trods det at vejrudsigten lovede fint vejr for i dag. Da vi tager til Svartisvatnet for at tage båden ud til den ca. 3 km lange Svartis sti er det opholdsvejr, efter 5 – 10 min på stien, begynder det at småregne, og først da vi er tilbage ved båden, efter små 4 timer, kommer der et egentligt ophold i regnvejret.
     

 

Svartisbræen

Svartisen er Norges næst største isbræ på 370 km² og med hele 60 bræarme, hvoraf en af de mest besøgte er bræarmen, som her besøges, kommer fra Østerdalsisen. Den bevæger sig i gennemsnit godt en halv meter om dagen og isen der brækker af er op i mod 2500 år gammel. Østerdalsisen der er lokaliseret 32km nord for Mo i Rana. For at nå isbræen er det nødvendigt at tage en 20 min lang sejltur over søen Svartisvatnet, og herfra følge en ca. 3 km lang afmærket sti ud til isbræen.

Svartisen galleri 1

 

Grønligrotten

På tilbagevejen kommer vi forbi Grønligrotten der er den eneste hule der er oplyst med elektrisk lys. Grotten er formentlig fundet i midten af 1700 tallet. Senere undersøgelser og udforskning efter 1914 har vist at grottens længde er op i mod 4000 meter og bunden er ca. 107 meter under hovedindgangen

Den guidede tur strækker sig over ca. 400 meter med en hældning på omkring 20 grader, grundet den geologisk foldning af bjerget for mange millioner år siden. Loftet i hulen består hovedsagelig af glimmerskiffer og selve gangene løber i marmor og kalksten. Grotteren fremstå med mange helt unikke former og farver og det kan være svært at forstå at det er vand der har udformet dette. Vandet er der endnu som en underjordisk elv der igennem århundrede har skabt grotterne ved at opløse marmor og kalksten. Elven kan ses som et vandfald og vandløb der har skåret sig langt ned i grottens gulv. Også store, flere meter dybe, jettegryder ses endda med fisk i. 

Svartisen Galleri 2